Bernecebaráti

A háznak otthont adó falu Pest megye legészakibb települése, Budapesttől 80 km távolságra fekszik. Egyik oldalán a Börzsöny rengetege, másik oldalán az Ipoly völgye – ennek köszönhető a falu gazdag, ma is ápolt fafaragó hagyománya, és méreténél jelentősebb szerepe a magyarországi bogyós gyümölcs termesztésben (pl. ribizli, málna).

A települést a Kemence és a Nagy-völgyi-patak szeli keresztül, a közöttük kiugró dombon megkapaszkodó templom különleges hangulattal ajándékozza meg az idelátogatókat.

Látnivalók, programjavaslatok

Szubjektíven, kulcsszavakban: A Börzsöny:) A faluban játszótér (kötélcsúszóval!), tájház, tanösvény, templom, pincesor, lekváriumkecskesajt és focipálya. Kemencén kisvasút és strand. Honti szakadék. A testi-lelki megpihenést nyújtó Csitári-forrás és a kissé rejtélyes Szondy-alagút. Drégelyvár. Nagybörzsönyi vízimalom, Árpád-kori templom és egy újabb kisvasút, amelyen akár Szobig utazhatunk.

Céges csapatépítéshez jó szívvel javasoljuk bevált partnerünket, aki minden szükséges felszereléssel egyeztetett időpontban örömmel megjelenik egy jó kis lézerharcra..:)

Erdei iskolához, a helyi erdészettől a rövid előadástól/kirándulástól akár a több napos komplex elfoglaltságig sokféle program rendelhető.

Utazás

Gépkocsival: Budapestről a legrövidebb útvonal a 2-es főúton Parassapusztáig (magyar-szlovák) határátkelő felé vezet, közvetlenül a határ előtt balra fordulva a következő falu Bernecebaráti (Budapestről 90 km). Hosszabb, és más élményeket tartogató alternatív javaslatunk a Dunakanyar érintése (Vác-Nagymaros-Zebegény-Szob), majd az alsó Ipoly-völgye falvainak és kisforgalmú útjainak felfedezése. Parkolni mind az udvarra beállva (2-3 autónak van hely), mind a ház előtt lehetséges.

Közösségi közlekedéssel: A Nyugati pu.felől Szobig közlekedő vonattal, majd – közvetlen a vasútállomás mellett – a Bernecebarátiig közlekedő buszra lehet átszállni (néhány járat esetén Vámosmikolán át kell még szállni, de itt is közvetlenül egymás mellett állnak meg a buszok, és késés esetén bevárják egymást).

Vonattal+Kerékpárral: A legrövidebb út Drégelypalánkról Honton keresztül nagyrészt kerékpárúton, a talán legszebb Diósjenőről a Závoz-nyergen és Kemencén keresztül, a “klasszikus” (kb. 40km) Szobról az országúton végig vezet, esetleg Vámosmikola után Tésa felé kerülve, így a Vámosmikola-Kemence közötti “hullámvasutazást” kihagyva.